top of page
DSC09273.jpg

"ÄT MED KÄRLEK"

MATEN​

Även inom matlagning vill vi skapa balans och därför väljer vi de kryddor och livsmedel med motsatt egenskap till de symptom vi upplever. Om till exempel pitta är för hög och du har symptom som huvudvärk, hetta och irritation bör du äta mat med kylande egenskaper. Är däremot vata hög och du känner dig orolig och frusen, behöver du mat med värmande egenskaper, som comfort food med lite tyngd och mustigare kryddning. Och när kapha är hög och du känner dig trög och tung, bör du äta lättare mat. 

Förutom att känna till olika kryddorna och livsmedlens egenskaper finns något annat som är minst lika viktigt i det ayurvediska köket - fokus och kärlek. När vi tar tid på oss att välja ut de råvaror vi älskar, de som får oss att må bra och när vi sedan tillagar dem med mycket kärlek skapar vi de bästa förutsättningarna för vår kropp att vara i balans. När vi äter långsamt och njuter av maten får kroppen en chans att ta upp alla näringsämnen. När vi värdesätter den mat vi äter blir vi också harmoniska och lyckliga. 

 

Örter och kryddor är grunden i den ayurvediska matlagningen och de behöver inte vara asiatiska för att användas medicinskt. Många av våra europeiska örter passar perfekt för att balansera de olika elementen. Rosmarin för vata till exempel, timjan för kapha och dill för pitta.

Ayurvedans sex smaker, sött, surt, salt, starkt, bittert och beskt har alla olika egenskaper och balanserar både vårt sinne och våra kroppar. Sött är viktigt för självförtroendet men för hög användning kan leda till 'attachment' både till människor och saker. För mycket surt kan ge inflammatoriska symptom som till exempel migrän, medan ett balanserat intag är bra för ämnesomsättningen. Salt lyfter de andra smakerna och är bra för tarmsystemet. Underskott kan leda till förstoppning och överskott höjer blodtrycket och påverkar hjärtat.

Starka smaker höjer vata och pitta och sänker kapha. De håller igång matsmältningselden och balanserar vår kroppstemperatur. För mycket stark mat kan leda till ilska och frustration medan underskott hindrar matsmältningen. Den bittra smaken är naturligt renande och avgiftar kroppen. Beskt har en antiinflammatorisk effekt på kroppen och sinnet och sänker pitta och kapha, medan den ökar vata. 

"Ayurveda handlar om att skapa en

kärleksrelation till sig själv" 

bottom of page