top of page
DSC06272.jpg

DEN AYURVEDISKA LIVSSTILEN​

"Mina ritualer och rutiner som pittadominant"

Lina Johansson, grundare Living Ayurveda

"Allt börjar på morgonen. Tidiga morgnar är grunden för att min dag ska bli bra.
Mitt födelsedominanta element är pitta och det är också oftast pitta som är ur balans hos mig. Ibland, särskilt på vintern kan jag också bli ganska vataobalanserad, både på grund av kylan men också på grund av att min kropp är relativt tunn och snarare påminner om en vatakropp än en pitta.

FOKUS

"Jag kliver inte ur sängen förrän jag har en härlig känsla i kroppen"

Morgonen är min tid och jag ställer sällan klockan utan vaknar av mig själv runt 6-tiden. Det första jag gör är att jag känner efter i mitt hjärta hur jag mår. Jag checkar in med mig själv. Oavsett hur jag mår försöker jag skapa en fin känsla i kroppen. Ibland är det svårt, då får jag lägga lite tid på att tänka intensivt på ett härligt minne eller något jag ser fram emot.
Andra dagar behöver jag bara fokusera några sekunder för att få en härlig känsla i hjärtat och kroppen. Mitt mål är att inte kliva ur sängen förrän jag känner mig nöjd och tillfreds med livet och mig själv.

 

MEDITATION 

"... eller så lyssnar jag bara på musik"

Efter det brukar jag dricka varmt vatten med några fänkålsfrön i. Det passar min mage och gör att jag känner mig omhändertagen på något sätt. Det känns tryggt. Fördelen med fänkål är att den balanserar alla element. Samtidigt som jag dricker mitt vatten sätter jag mig på yogamattan och känner efter vad som passar idag. Det jag brukar välja på är en guidad meditation, egen meditation eller att bara lyssna på musik och sitta stilla en stund. Får jag några särskilda tankar skriver jag ner dem i en bok som jag har bredvid yogamattan. 

YOGA 

"Övningar som gör mig mjuk i kroppen och ödmjuk i sinnet"

Efter ett tag, ungefär 10-20 minuter brukar min meditation spontant övergå till andningsövningar. Jag gör andningsövningar för pitta eftersom det oftast är det jag behöver balansera. Sen fortsätter jag med terapeutiska övningar (asanas) som passar pitta. Lugna övningar i ett försiktigt flöde som gör mig både mjuk i kroppen och ödmjuk i sinnet. Jag håller inte på särskilt länge, kanske 15-20 minuter. Jag gör hellre några få asanas varje dag istället för många lite då och då.

MATEN 

"Jag älskar att äta och ren mat gör mig lycklig"

Ända sedan jag var barn har jag haft mänger av allergier. Jag minns inte hur många allergitester jag tagit och hur mycket mediciner jag ätit, innan jag hittade Ayurveda. Jag var ständigt sjuk och överkänslig mot allt man kan tänka sig, särskilt e-ämnen, socker, vetemjöl, koffein och alkohol. När jag ändrade min livsstil och började äta ren, vegansk och ekologisk mat ändrades hela mitt liv. Jag gick från att ständigt vara hög på kortisol och adrenalin, till att hitta ro och balans inom mig. 

För det mesta lagar jag ayurvedisk mat för pitta eller vata, då det ofta är de elementen som är ur balans hos mig. Jag lägger en del tid på att laga mat, men inte överdrivet mycket.
Till skillnad från vad många tror är det ganska okomplicerat att laga ayurvediskt. När man väl fått koll på kryddningen och vilka råvaror som är bäst för ens element, går det snabbt.

Viktigast i mitt kök är en gjutjärnsgryta, bra knivar och en stavmixer. Det är i stort sett allt som behövs för att laga ayurvediskt. När det kommer till kryddor är basen för mig gurkmeja, spiskummin, fänkål, koriander, svartpeppar och salt. De råvaror jag helst äter för att balansera pitta är broccoli, grönkål, gurka, selleri, ris, mungbönor, delade mungbönor och kikärtor. Och såklart kokos, i alla former. Kokosolja har jag både i maten, på mackan, i håret, på kroppen och till och med på tänderna. En enkel tandkräm görs på kokosolja blandat med en eterisk pepparmyntsolja av hög kvalitet. Den kan användas både till att borsta tänderna och att göra oil pulling med. Vill du ha hjälp med att hitta rätt livsstil för dina obalanser - kontakta oss. 

NATUREN 

"Ibland känner jag att jag skulle kunna bo utomhus"

Jag jobbar för det mesta hemifrån och då blir det en utmaning att ta sig ut varje dag. Men jag försöker vara i naturen vare dag även om det tar emot ibland. När jag var utmattad under några år blev naturen min bästa vän. Det var där jag blev frisk och lärde känna mitt inre. I timmar gick jag omkring i skogen och lyssnade på mina egna tankar och naturens under. Jag älskar att vara utomhus. För mig är det ute som livet händer och ibland önskar jag att jag skulle kunna bo utomhus. Det är inte komplicerat att vara i naturen. Det är bara våra tankar som får oss att tro att vi måste ha en viss typ av kläder eller utrustning för att vara utomhus.

RITUALER JAG ÄLSKAR 

"...men inte gör varje dag"

MASSAGE - ABHYANGA. När jag känner mig frusen, torr och stel, det vill säga när min vata har hamnat lite ur balans, brukar jag värma lite sesamolja (färdigmognad) och massera mig själv med den. Jag börjar med händerna och stryker huden långsamt i motsatt riktning mot hårstråna och jobbar mig uppåt mot axlarna. Sen masserar jag överkroppens fram och baksida så långt jag kommer åt, magen, och efter det benen och fötterna. Jag brukar avsluta med huvudet och ansiktet. Abhyanga är ett fantastiskt sätt att komma i kontakt med sin egen kropp och sina sinnen.

ANSIKTSBEHANDLING. Jag älskar att göra egna ansikts- och kroppsbehandlingar. Ofta tar jag det jag har hemma i skafferiet och kylskåpet eller så använder jag produkter från något märke jag tycker om. Peeling gjord på kikärtsmjöl och olja (välj en som passar ditt element) är fantastiskt för ansiktet eller en kroppsskrubb med kaffe, kokosolja och råsocker. Det viktigaste är att ta tid på sig, kanske lyssna på härlig musik, tända några ljus eller rökelser. Att uppleva sin kropp med alla sinnen är viktigt för självkänslan.

MÅNRITUALER. Ibland känner jag extra mycket för att använda den kraft jag brukar få från månen. Oftast använder jag månens energi för att vara extra kreativ i mitt jobb, men då och då känner jag för mer ceremoniella ritualer. Ibland plockar jag blommor, stenar och vackra löv och gör en mandala. Det är en ceremoni som hjälper mig att vara närvarande. Det är vackert och det tilltalar det feminina i mig. Alla typer av skapande är bra för att stimulera den feminina energin, som så många i det västerländska samhället trycker undan. När jag gjort min mandala tänder jag ljus och mediterar vid den. Kanske skriver jag några lappar med saker jag vill skapa i mitt liv och eldar sedan upp dem. I min värld finns inga regler för hur en ritual
ska se ut.
Allt handlar om att få kontakt med sitt eget hjärta. Och så länge något känns rätt för dig är det så du ska göra. Regler kan vi använda innan vi hittat vår inre röst. Men när vi väl fått kontakt med den behövs inga regler. Då är vi fria att följa vårt hjärta.

SKAFFA ETT EGET YOGA- OCH MEDITATIONSPROGRAM

bottom of page