top of page

YOGATERAPI

DSC06614.jpg

Yoga är en viktig del av Ayurveda. Inom ayurvedisk yogaterapi tar vi hänsyn till din kropps och ditt sinnes unika förutsättningar och skapar ett yogaprogram som är anpassat efter dig.

 

Med varsam guidning får du hjälp att hitta balans och komma till rätta med eventuella besvär. Ledvärk, hormonella problem, ryggvärk, depression, ångest, stress, sömnsvårigheter är bara några exempel där yogaterapi kan underlätta. Yogaterapi passar både nybörjaren och den erfarne yogin.

 

Varje session inleds med ett samtal där vi pratar om dina eventuella skador, obalanser, förväntningar och erfarenheter inom yoga och meditation. Sen gör vi ett program till dig som vi går igenom tillsammans vid nästa session. 

 

Ett ayurvediskt yogaprogram består av fem delar - fokusövning, andningsövning, vinyasa (flöde), asanas (positioner) och meditation. Varje del är lika viktig för helheten och har olika funktioner för att skapa ro i din kropp och ditt sinne.

Genom att utöva yoga med utgångspunkt i Ayurveda hjälper vi kroppen att hitta sin naturliga läkningsförmåga istället för att gå emot den. När vi går emot vår natur och utövar yoga utan att ta hänsyn till vare sig obalanser eller vårt födelsedominanta element, finns en risk att vi förstärker våra symptom och skapar mer obalanser. Med yogaterapi kan vi också förebygga skador och värk.

 

VARMT VÄLKOMMEN ATT BOKA DITT EGET YOGAPROGRAM HOS OSS

KONTAKTA OSS GÄRNA OM DU HAR NÅGRA FRÅGOR

"Genom att utöva yoga med utgångspunkt

i Ayurveda använder vi yogans fulla potential"

Men%20stretching%20together_edited.jpg

AYURVEDISKT YOGAPROGRAM

SÅ KAN DET SE UT

FOKUS

Varje program börjar med en fokusövning, dharana och det är där vi sätter tonen för vår praktik. Genom att släppa det som händer runt omkring oss kan vi gå in i yogan med hela vårt hjärta och använda yogans terapeutiska egenskaper. Fokusövningen innebär, precis som det låter att du ska fokusera på något annat än dina vanliga tankar. Det kan vara en bild du ska se framför dig eller en känsla du ska sträva efter att uppnå i kroppen. Efter några minuter fortsätter vi med andningen.

 

ANDNING

Ett enda medvetet andetag kan göra underverk för våra kroppar. Det lugnar nervsystemet och balanserar våra sinnen. Andningsövningar eller pranayama som de även kallas inom yoga kan användas på många olika sätt. Vi kan använda andetaget för att kyla eller värma vår kropp, justera vår energinivå, balansera våra bägge hjärnhalvor eller för att till exempel aktivera vår feminina eller maskulina energi. Du får en andningsövning som är anpassad efter dina eventuella obalanser. 

VINYASA 

Vinyasa betyder flöde och är på sätt och vis yogans motsvarighet till uppvärmning. När vi gör ett flöde av rörelser sprids energin till kroppens alla delar och vi är redo att jobba med de mer terapeutiska positionerna, asanas. 

ASANAS 

Asanas eller positioner är det som många förknippar med yoga. Inom yogaterapi använder vi yogans positioner på ett sätt som balanserar de olika elementen. Det vill säga är kapha hög och vi känner oss slöa och trötta, gör vi asanas som ökar vår inre eld. Är däremot pitta hög vill

vi lugna kroppen och skapa mjukhet i sinnet, då gör vi asanas som är anpassade för det. Övningarna används för att balansera elementen och förebygga skador.

MEDITATION 

Genom att avsluta med en meditation, dhyana, samlar vi ihop oss och gör oss redo för dagen. Meditation är ett sätt att komma närmare sitt hjärta och skapa ro i sinnet. När vi övar oss i meditation får vi lättare att fokusera, har lättare för att sätta gränser, blir mer empatiska och mjuknar i vårt inre.

bottom of page