top of page

AYURVEDA

Image by Kira auf der Heide

Ayurveda handlar om livet. Att lära känna sitt inre. Sina känslor, tankar och innersta längtan. Att veta hur kroppen och sinnet fungerar och att leva i harmoni med naturen. 

Förr i tiden utövades Ayurveda av vaidyafamiljer där kunskaperna gick i arv och i varje by fanns en vaidyafamilj som var ansvarig för bybornas hälsa. Idag utövas denna 5000 år gamla lära över hela världen och på många platser som ett komplement till västerländsk medicin. Ayurveda hjälper oss att leva vårt liv fullt ut.

Ayurveda är en omfattande lära som handlar om allt från örter och kryddors inverkan på vår hälsa, till hur naturens skiftningar påverkar våra kroppar och hur vi till exempel kan använda ayurvediska behandlingar, tankens kraft och yogaterapi för att komma till rätta med våra symptomHär fokuserar vi på ett urval av dessa områden: 

ko%CC%88rsba%CC%88r_edited.jpg

GRUNDELEMENTEN

VATA  PITTA  KAPHA​

Allt i naturen är uppbyggt av fem element, jord, luft, vatten, eld och eter. Dessa har sin motsvarighet i det vi kallar vata, pitta och kapha. Vata (luft och eter), pitta (eld och vatten) och kapha (jord och vatten). Även vi människor består av dessa element och det är vår unika sammansättning av dessa element vi tittar på inom Ayurveda.

 

Alla föds med en kombination av vata, pitta och kapha men ett element brukar vara något starkare och det är det som kallas vårt födelsedominanta element (prakruti). Ibland hamnar ett eller flera element ur balans (vikruti) och det är det vi försöker komma till rätta med genom ayurvediska verktyg som mat, yogaterapi, meditation och behandlingar.

Dessa verktyg kan användas både för att läka men också för att förebygga obalanser och sjukdom. Dessutom leder en ayurvedisk livsstil ofta till mer energi och harmoni generellt sett i livet. När vi ser på världen utifrån ett ayurvediskt perspektiv, lär vi oss att uppskatta det som är unikt med varje människa. Det här leder till att vi jämför oss mindre med andra och har lättare för att hitta kärlek och medkänsla i våra hjärtan.

VAD HÄNDER VID OBALANSER?

Det finns många orsaker till att vi upplever obalanser i våra kroppar och sinnen. En är de yttre miljön, som årstidernas växlingar och väder. Blåst och kyla ökar till exempel vata medan fukt ökar kapha och värme och sol ökar pitta. Ålder och livsstil (mat, tankar, aktivitet eller brist på aktivitet) kan också skapa obalans i våra kroppar och sinnen och du kan enkelt se om ett eller flera element är ur balans genom att titta på dina fysiska eller mentala symptom. Det kan handla om alltifrån huvudvärk och magsmärta, till irritation, stress, ångest och depression. Alla typer av symptom är tecken på obalans i ett eller flera element. 

Kroppen klarar ett visst mått av obalanser, men går man med problemen en lägre tid kommer symptomen bli värre och såväl sinnet som organen tar skada. För att komma till rätta med problemen är det viktigt att lära känna sin egen kropp. Många av oss lever i en sorts kamp med våra kroppar. Vi lyssnar inte på kroppens signaler, utan försöker blint få den att agera och se ut som vi vill.

Inom Ayurveda hyllas och värdesätts alla kroppar på samma sätt. Ingen är bättre än någon annan och det är just det unika som gör oss vackra. Kom ihåg att kroppen är ditt tempel som du bör vårda och ta hand om på bästa sätt. Likaså ditt sinne. Genom att studera vårt inre kan vi komma till rätta med eventuella fysiska och mentala symptom. Meditation, yogaterapi och olika typer av energibehandlingar är bra sätt att lära känna sig själv. 

 VÅRDA DITT TEMPEL - TA HAND OM DITT INRE OCH YTTRE

Läs mer om våra behandlingar och program

GRUNDELEMENTEN
DSC09273.jpg
maten

"ÄT MED KÄRLEK"

MATEN​

Även inom matlagning vill vi skapa balans och därför väljer vi de kryddor och livsmedel med motsatt egenskap till de symptom vi upplever. Om till exempel pitta är för hög och du har symptom som huvudvärk, hetta och irritation bör du äta mat med kylande egenskaper. Är däremot vata hög och du känner dig orolig och frusen, behöver du mat med värmande egenskaper, som comfort food med lite tyngd och mustigare kryddning. Och när kapha är hög och du känner dig trög och tung, bör du äta lättare mat. 

Förutom att känna till olika kryddorna och livsmedlens egenskaper finns något annat som är minst lika viktigt i det ayurvediska köket - fokus och kärlek. När vi tar tid på oss att välja ut de råvaror vi älskar, de som får oss att må bra och när vi sedan tillagar dem med mycket kärlek skapar vi de bästa förutsättningarna för vår kropp att vara i balans. När vi äter långsamt och njuter av maten får kroppen en chans att ta upp alla näringsämnen. När vi värdesätter den mat vi äter blir vi också harmoniska och lyckliga. 

 

Örter och kryddor är grunden i den ayurvediska matlagningen och de behöver inte vara asiatiska för att användas medicinskt. Många av våra europeiska örter passar perfekt för att balansera de olika elementen. Rosmarin för vata till exempel, timjan för kapha och dill för pitta.

Ayurvedans sex smaker, sött, surt, salt, starkt, bittert och beskt har alla olika egenskaper och balanserar både vårt sinne och våra kroppar. Sött är viktigt för självförtroendet men för hög användning kan leda till 'attachment' både till människor och saker. För mycket surt kan ge inflammatoriska symptom som till exempel migrän, medan ett balanserat intag är bra för ämnesomsättningen. Salt lyfter de andra smakerna och är bra för tarmsystemet. Underskott kan leda till förstoppning och överskott höjer blodtrycket och påverkar hjärtat.

Starka smaker höjer vata och pitta och sänker kapha. De håller igång matsmältningselden och balanserar vår kroppstemperatur. För mycket stark mat kan leda till ilska och frustration medan underskott hindrar matsmältningen. Den bittra smaken är naturligt renande och avgiftar kroppen. Beskt har en antiinflammatorisk effekt på kroppen och sinnet och sänker pitta och kapha, medan den ökar vata. 

"Ayurveda handlar om att skapa en

kärleksrelation till sig själv" 

livsstil
DSC06272.jpg

DEN AYURVEDISKA LIVSSTILEN​

"Mina ritualer och rutiner som pittadominant"

Lina Johansson, grundare Living Ayurveda

"Allt börjar på morgonen. Tidiga morgnar är grunden för att min dag ska bli bra.
Mitt födelsedominanta element är pitta och det är också oftast pitta som är ur balans hos mig. Ibland, särskilt på vintern kan jag också bli ganska vataobalanserad, både på grund av kylan men också på grund av att min kropp är relativt tunn och snarare påminner om en vatakropp än en pitta.

FOKUS

"Jag kliver inte ur sängen förrän jag har en härlig känsla i kroppen"

Morgonen är min tid och jag ställer sällan klockan utan vaknar av mig själv runt 6-tiden. Det första jag gör är att jag känner efter i mitt hjärta hur jag mår. Jag checkar in med mig själv. Oavsett hur jag mår försöker jag skapa en fin känsla i kroppen. Ibland är det svårt, då får jag lägga lite tid på att tänka intensivt på ett härligt minne eller något jag ser fram emot.
Andra dagar behöver jag bara fokusera några sekunder för att få en härlig känsla i hjärtat och kroppen. Mitt mål är att inte kliva ur sängen förrän jag känner mig nöjd och tillfreds med livet och mig själv.

 

MEDITATION 

"... eller så lyssnar jag bara på musik"

Efter det brukar jag dricka varmt vatten med några fänkålsfrön i. Det passar min mage och gör att jag känner mig omhändertagen på något sätt. Det känns tryggt. Fördelen med fänkål är att den balanserar alla element. Samtidigt som jag dricker mitt vatten sätter jag mig på yogamattan och känner efter vad som passar idag. Det jag brukar välja på är en guidad meditation, egen meditation eller att bara lyssna på musik och sitta stilla en stund. Får jag några särskilda tankar skriver jag ner dem i en bok som jag har bredvid yogamattan. 

YOGA 

"Övningar som gör mig mjuk i kroppen och ödmjuk i sinnet"

Efter ett tag, ungefär 10-20 minuter brukar min meditation spontant övergå till andningsövningar. Jag gör andningsövningar för pitta eftersom det oftast är det jag behöver balansera. Sen fortsätter jag med terapeutiska övningar (asanas) som passar pitta. Lugna övningar i ett försiktigt flöde som gör mig både mjuk i kroppen och ödmjuk i sinnet. Jag håller inte på särskilt länge, kanske 15-20 minuter. Jag gör hellre några få asanas varje dag istället för många lite då och då.

MATEN 

"Jag älskar att äta och ren mat gör mig lycklig"

Ända sedan jag var barn har jag haft mänger av allergier. Jag minns inte hur många allergitester jag tagit och hur mycket mediciner jag ätit, innan jag hittade Ayurveda. Jag var ständigt sjuk och överkänslig mot allt man kan tänka sig, särskilt e-ämnen, socker, vetemjöl, koffein och alkohol. När jag ändrade min livsstil och började äta ren, vegansk och ekologisk mat ändrades hela mitt liv. Jag gick från att ständigt vara hög på kortisol och adrenalin, till att hitta ro och balans inom mig. 

För det mesta lagar jag ayurvedisk mat för pitta eller vata, då det ofta är de elementen som är ur balans hos mig. Jag lägger en del tid på att laga mat, men inte överdrivet mycket.
Till skillnad från vad många tror är det ganska okomplicerat att laga ayurvediskt. När man väl fått koll på kryddningen och vilka råvaror som är bäst för ens element, går det snabbt.

Viktigast i mitt kök är en gjutjärnsgryta, bra knivar och en stavmixer. Det är i stort sett allt som behövs för att laga ayurvediskt. När det kommer till kryddor är basen för mig gurkmeja, spiskummin, fänkål, koriander, svartpeppar och salt. De råvaror jag helst äter för att balansera pitta är broccoli, grönkål, gurka, selleri, ris, mungbönor, delade mungbönor och kikärtor. Och såklart kokos, i alla former. Kokosolja har jag både i maten, på mackan, i håret, på kroppen och till och med på tänderna. En enkel tandkräm görs på kokosolja blandat med en eterisk pepparmyntsolja av hög kvalitet. Den kan användas både till att borsta tänderna och att göra oil pulling med. Vill du ha hjälp med att hitta rätt livsstil för dina obalanser - kontakta oss

NATUREN 

"Ibland känner jag att jag skulle kunna bo utomhus"

Jag jobbar för det mesta hemifrån och då blir det en utmaning att ta sig ut varje dag. Men jag försöker vara i naturen vare dag även om det tar emot ibland. När jag var utmattad under några år blev naturen min bästa vän. Det var där jag blev frisk och lärde känna mitt inre. I timmar gick jag omkring i skogen och lyssnade på mina egna tankar och naturens under. Jag älskar att vara utomhus. För mig är det ute som livet händer och ibland önskar jag att jag skulle kunna bo utomhus. Det är inte komplicerat att vara i naturen. Det är bara våra tankar som får oss att tro att vi måste ha en viss typ av kläder eller utrustning för att vara utomhus.

RITUALER JAG ÄLSKAR 

"...men inte gör varje dag"

MASSAGE - ABHYANGA. När jag känner mig frusen, torr och stel, det vill säga när min vata har hamnat lite ur balans, brukar jag värma lite sesamolja (färdigmognad) och massera mig själv med den. Jag börjar med händerna och stryker huden långsamt i motsatt riktning mot hårstråna och jobbar mig uppåt mot axlarna. Sen masserar jag överkroppens fram och baksida så långt jag kommer åt, magen, och efter det benen och fötterna. Jag brukar avsluta med huvudet och ansiktet. Abhyanga är ett fantastiskt sätt att komma i kontakt med sin egen kropp och sina sinnen.

ANSIKTSBEHANDLING. Jag älskar att göra egna ansikts- och kroppsbehandlingar. Ofta tar jag det jag har hemma i skafferiet och kylskåpet eller så använder jag produkter från något märke jag tycker om. Peeling gjord på kikärtsmjöl och olja (välj en som passar ditt element) är fantastiskt för ansiktet eller en kroppsskrubb med kaffe, kokosolja och råsocker. Det viktigaste är att ta tid på sig, kanske lyssna på härlig musik, tända några ljus eller rökelser. Att uppleva sin kropp med alla sinnen är viktigt för självkänslan.

MÅNRITUALER. Ibland känner jag extra mycket för att använda den kraft jag brukar få från månen. Oftast använder jag månens energi för att vara extra kreativ i mitt jobb, men då och då känner jag för mer ceremoniella ritualer. Ibland plockar jag blommor, stenar och vackra löv och gör en mandala. Det är en ceremoni som hjälper mig att vara närvarande. Det är vackert och det tilltalar det feminina i mig. Alla typer av skapande är bra för att stimulera den feminina energin, som så många i det västerländska samhället trycker undan. När jag gjort min mandala tänder jag ljus och mediterar vid den. Kanske skriver jag några lappar med saker jag vill skapa i mitt liv och eldar sedan upp dem. I min värld finns inga regler för hur en ritual
ska se ut.
Allt handlar om att få kontakt med sitt eget hjärta. Och så länge något känns rätt för dig är det så du ska göra. Regler kan vi använda innan vi hittat vår inre röst. Men när vi väl fått kontakt med den behövs inga regler. Då är vi fria att följa vårt hjärta.

SKAFFA ETT EGET YOGA- OCH MEDITATIONSPROGRAM

tankens kraft
DSC08043_edited_edited.jpg

TANKENS KRAFT

Kropp sinne hjärta

Ayurveda handlar om balans. Att skapa balans i vårt sinne och vår kropp. En kropp och ett sinne i balans drabbas sällan av sjukdom, medan obalanser innebär påfrestningar på vårt system, som i sitt naturliga tillstånd är utformat för att leva i harmoni. Följden blir olika kroppsliga och mentala symptom och i förlängningen sjukdom. 

 

Vi människor är en fantastisk enhet som existerar i ett noggrant uträknad system. De flesta har väl någon gång märkt hur en negativ tanke kan skapa obehag i kroppen. Om vi till exempel tänker en negativ tanke om oss själva eller någon annan, händer något i kroppen. Vi känner oss lite illa till mods. Kroppen vet instinktivt att något är fel och visar det på olika sätt. Vår mage kanske blir orolig, vi får huvudvärk eller känner oss stressade. Efter en stund kanske vi upplever spänningar i axlarna eller i andra delar av kroppen. Smärtorna får oss ur balans, vi blir lättirriterade och börjar klaga på vår livssituation. Vi har hamnat i en negativ spiral som påverkar både vårt sinne, vår kropp och naturligtvis också vårt hjärta.

 

Föreställ dig att du ofta går omkring med negativa tankar om dig själv eller andra.
Du kanske känner dig otillräcklig, inte särskilt vacker, snäll eller intelligent. Ditt sinne är fyllt av negativa tankar, varje dag, året runt. Hur påverkar det din kropp? Efter några år kanske symptomen blir allvarligare. Stress, utmattning, värk i kroppen och depression kan bli följden.

Med tekniker grundade i yoga och Ayurveda kan du studera dina mönster, välja dina tankar och börja bygga en frisk kropp och ett friskt sinne. Mat, meditation och yogaterapi är några av de tekniker vi använder för att hjälpa dig framåt. Ett sinne
i balans är grunden till hälsa.

DSC06430.jpg

 

BLI DIN EGEN BÄSTA VÄN

Ditt inre landskap

Hur talar du till dig själv? Hur låter rösten som finns inuti ditt huvud? Talar den med en kärleksfull ton, som en tålmodig och stöttande förälder som tror på varje steg du tar i livet? Eller låter den arg och besviken? Ifrågasätter den dina känslor eller accepterar den dig precis som du är?

 

Våra tankar skapar vårt inre landskap. Det är där vi sätter tonen för hur vi behandlar oss själva.

I förlängningen är det också där vi sätter tonen för hur vi behandlar andra människor. För det som sker i vårt yttre är en direkt spegling av vårt inre. Talar vi med oss själva med en nedsättande ton, är det också det vi kommer att visa i vår omvärld. Behandlar vi oss själva med respekt och kärlek, kommer vi också att behandla andra på samma sätt. En människa i balans ser inget värde i att tala illa om andra. Hon har fullt upp med att uppskatta livet och sprida den glädje hon har inom sig.

MEDITATION - Studera ditt inre landskap

Läs mer om våra onlinekurser och workshops

Med meditation kan vi bli medvetna om våra tankemönster. När vi betraktar våra tankar lär vi känna vår personlighet. Vi får helt enkelt syn på vårt inre landskap och vi förstår varför vi reagerar som vi gör i olika situationer. Vi ser hur våra trauman och oläkta sår påverkar våra tankar och hur våra tankar hindrar eller stöttar oss i livet. Vi får större förståelse för oss själva och på sikt får vi också mer medkänsla mot oss själva.

När du studerat ditt sinne ett tag kan du efter hand lära dig att byta ut inredningen i ditt inre landskap. Att byta ut de negativa tankarna mot positiva. Tala med en stöttande röst istället för en ifrågasättande. Med lite träning och tålamod blir rösten din bästa vän. Den som lyfter dig när du mår dåligt och som visar dig den bästa vägen framåt i livet. Det blir också enklare att låta vissa tankar passera utan att du lägger så stor vikt vid dem, vilket ger dig ett friare sinne, mer livslust och energi

DSC08243.jpg

BALANSERA DINA CHAKRAN

Livsenergi

 

Prana eller livsenergi är grunden i allt som finns inom och även utanför oss. Det är kraften som håller samman allt på jorden och som ger liv till våra celler. Ordet prana kommer ursprungligen från 'pra' (innan eller före) 'na' (atom) Livskraften som är ursprunget till allt annat. Inom Ayurveda mäter man en persons hälsa utifrån hans eller hennes prana, det vill säga personens energitillstånd.

 

Prana kan fyllas på med hjälp av ren mat, upplyftande tankar och en livsstil som tar hänsyn till din kropps konstitution. Att leva på ett sätt som hyllar din personlighet, din kropp och ditt sinne är grunden i Ayurveda. Det som tilltalar många med Ayurveda är just denna vördnad inför det som är unikt med varje människa. 

"Ayurveda handlar om att skapa en kärleksrelation till sig själv"

Förutom vår fysiska kropp har vi även en energikropp med sju energicenter, chakran och 72 000 kanaler i vilka energin färdas. Våra chakran ligger i en linje längs ryggraden, från ryggslutet till toppen på huvudet. Varje chakra har en unik sammansättning av egenskaper och reglerar alltifrån vårt känsloliv till olika kroppsdelars funktioner och vårt nervsystem.

Vår livsstil men även vår uppväxt och miljö påverkar energinivån i våra chakran, som kan vara blockerade, överstimulerade eller i balans. Yogaterapi och Yoga Nidra, såväl som positiva tankemönster och ett kärleksfullt förhållningssätt till livet hjälper oss att balansera våra chakran.

Ibland kan vi behöva lite stöd utifrån och då är energibalansering en fantastisk behandling där du får hjälp att både rensa och fylla på dina chakran

ENERGIBALANSERING - Balansera och fyll på din energi

Läs mer om våra energibehandlingar

bottom of page