top of page
Skribentens bildLina J

Gör ångesten till din vän

Uppdaterat: 10 maj 2021



Jag tror de flesta av oss har upplevt ångest någon gång i livet. Alltifrån ett sug i magen, hjärtklappning och oro för framtiden, till allvarligare panikångestattacker. Inom Ayurveda säger man att ångest framförallt handlar om obalans i vata, men även pitta och kapha kan vara påverkade. Sett från ett högre perspektiv handlar ångest ofta om oro inför framtiden.


"Allt börjar med en tanke. En tanke om något vi tror ska hända eller något vi är rädda att det inte kommer att hända. En tanke om att saker och ting inte blir som vi vill."


Vi människor är gjorda för att leva i nuet. Det är där vi hör hemma och mår som bäst. Men vi förstår inte alltid att vi är som lyckligast i nuet. Vi glömmer bort det och skapar på sätt och vis ångest i oss själva när vi tänker på framtiden eller det förflutna.


ångesten visar vägen

Ångest är också en signal på att vi inte tänker, känner eller lever enligt vårt högsta jag. När vi till exempel förminskar oss själva, eller höjer oss över andra människor och försöker vara någon annan än den vi egentligen är, skapar vi ångest. När vi vet det här blir det enklare att navigera. Ångesten talar om när vi inte är ärliga. Vi känner att något är fel och ångesten visar vägen. På det sättet kan vi se ångesten som en vän.


magen vet att något är fel

Många vet inte om att de har ångest utan pratar istället om ont i magen, uppsvälldhet, huvudvärk, en känsla av att inte komma till ro, rädsla och så vidare. Inom Ayurveda ser man alla symptom som ett uttryck för en större obalans. När det kommer till ångest handlar det ofta om obalans i vata, men ibland också i kombination med pitta och kapha.


"Ångest är ofta både fysisk, mental och känslomässig. En overklighetskänsla, svårt att ta djupa andetag, matsmältningsproblem, sömnproblem och en oförmåga att ta tag i saker."


ta hand om din kropp - värme är viktigt

Är det vata som är mest i obalans i din kropp och ditt sinne, är det viktigast att balansera vata först. Och det finns massor med sätt att sänka vata. Det jag själv har upplevt som viktigast är att hålla mig varm i kroppen. Jag bor i norra Sverige där det ofta är kallt och blåsigt och det har tagit lång tid för mig att förstå att jag måste hålla mig varm för att må bra.


Rörelse är bra vid vataobalans, men inte hård träning. Promenader, stök i trädgården om du har en sån, jobba med jordande saker, plantera, umgås med djur och vänner, ta en massage, meditera, basta och bada varmt. Allt som får dig att känna dig trygg och omhändertagen är bra för vata. Vid vataobalans är det viktigt att äta tillagad mat, undvik rawfood om du är orolig i sinnet. De flesta kryddor passar vata och se till att äta i en lugn och trygg miljö.


"Ångest är inget farligt, även om det ibland kan kännas så. Ångest är en tanke som skapar en känsla som i sin tur leder till fler tankar och känslor."


När du ser ångesten som en guide, en vägvisare och kanske till och med som en vän är det lättare att ta sig igenom svåra perioder. Du skapar ett flöde av energi i kroppen, istället för att bygga upp ett motstånd. Allt får finnas. Alla känslor får existera och du lär dig att förstå att alla tankar och känslor är tillfälliga och så småningom kommer att passera. Du blir fri.


Med kärlek Lina

74 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page